دسترسی سریع به : سامانه کایپر راهنمای ثبت طرح ها کتابخانه الکترونیک مسیحادم
کمیسیون کتب مرجع سامانه مرجعیت علمی سامانه کتب مرجع سامانه همایش EN
EN
تاریخ انتشار : 1400/05/06

کسب جایگاه های شایسته مرجعیت علمی برای دانشمندان ایران شدنی است

همه نشـانه ها مژده امید به ما و مژده پیشـرفت در همه بخش ها می دهند؛ و امیـدواریم که انشـاءالله این مژده ها در کمتر از یک نسل، تحقق پیدا کند و جوانان ما آن روزی را که ایران اسلامی در جایگاه شایسته خود قرار دارد، ببینند. مقام معظم رهبری (1387/2/17)
انتشار خبر با عنوان "مرجعیت جهانی توسط محققان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در حیطه درمان های پالپ زنده" باعث مسرت جامعه علمی کشور گردید.
همزمان با میلاد مسعود امام هادی (ع) در روز دوشنبه مورخ 1400/5/4 ، جلسه ای با عنوان نیل به آرمان “مرجعیت جهانی” توسط محققان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در حیطه درمان های پالپ زنده، با حضور معاون آموزشی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، رییس و معاونان دانشگاه، اساتید و مدیران دانشکده و پژوهشکده علوم دندانپزشکی در محل سالن شهید بهشتی برگزار شد. در این جلسه اساتید مرکز تحقیقات اندودانتیکس از پژوهشکده علوم دندانپزشکی شهید بهشتی، استنادات و شواهد علمی در مورداثبات مرجعیت علمی ایران در حوزه درمان پالپ زنده (Vital Pulp Therapy)را به حضار ارایه نمودند.
دکتر علی‌اکبر حق‌دوست معاون آموزشی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در این جلسه با تاکید بر اینکه این دستاورد علمی با رعایت تمامی ملاحظات اخلاقی در حوزه پژوهش محقق شده است، گفت: "... در حوزه مرجعیت، قدرت مشروع با علم محقق می شود..."؛ وی با تاکید بر ضرورت عجین شدن علم با اخلاق، افزود: " ... یک فرد به تنهایی نمی تواند به مرجعیت علمی پایدار برسد مگر اینکه در بستر یک انستیتو و با یک تیم پویا فعالیت کند...". ایشان با توصیف واژگان استعداد برتر (gifted)، خبره (talented)، نخبه، سرآمد و مرجع، به تفاوت معنای آنها ادبیات علمی ا شاره نمود و کلمه مرجع را چنین تعریف نمود: فرد سرآمدی که مرزهای علم و دانش و زمان و مکان را درنوردد و به گونه ای ایده جدیدی را خلق نماید که دنیا در مقابل آن تعظیم نماید مرجع نام دارد. همچنین مرجعیت را دنیا باید بپذیرد.
دکتر علیرضا زالی رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی نیز اظهار کرد: "... برای رسیدن به مرجعیت علمی باید صبورانه، مستمر و با اهتمام طولانی انجام گیرد..." وی ادامه داد: "... خوشبختانه پس از ۱۵ سال کار تیمی و شبانه روزی در دانشکده و پژوهشکده علوم دندانی این مرجعیت حاصل شده است...".
در ادامه این نشست، برخی از شواهد و استنادات ارایه شده در مورد ادعای مرجعیت علمی محققان ایرانی، توسط جناب آقای دکتر سعید عسگری استاد پژوهشکده علوم دندانپزشکی که سرپرستی تیم تحقیقاتی را برعهده داشته اند، ارایه گردید.
تاریخچه نشان می دهد که زیست ماده دندانی ایرانی (سم سمنت یا CEM Cement ) که توسط دکتر سعید عسگری در سال ۱۳۸۵اختراع و معرفی گردیده است دارای مالکیت معنوی ملی و بین المللی است. طبق استنادات موجود، این اختراع اولین ثبت اختراع یک دندانپزشک ایرانی در ایالات متحده امریکا (USPTO) محسوب می شود که به گزارش صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران کشور، رتبه اول کیفیت را نیز در میان تمامی پتنت های با آدرس کشور ایران در USPTO به خود اختصاص داده است. همچنین از سال ۲۰۱۶ میلادی نام کامل و اختصاری این زیست ماده ایرانی (CEM Cement, Calcium-enriched Mixture Cement) در کتابخانه ملی پزشکی آمریکا به عنوان کلیدواژه های کاربردی در MeSH تصویب و کاربردی شده است.
دکتر سعید عسگری در سخنان خود گفت: اضافه شدن خدمت درمان پالپ زنده از مرداد ماه سال ۱۳۸۸ به بسته خدمات دندانپزشکی مراکز بهداشتی-درمانی و اعلام تعرفه درمانی برای آن، همچنین چاپ گایدلاین “درمان اکسپوز پوسیدگی با یا بدون علامت التهاب برگشت ناپذیر پالپ در دندان های دایمی زنده”در کتاب راهنماهای ملی سلامت در خرداد ماه سال ۱۳۹۲، مبین تاییدیه علمی از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به عنوان عالی ترین دستگاه سیاست گذار کشور در حوزه سلامت می باشد.
وی در باب استنادات علمی مرتبط گفت: " از سال ۲۰۱۰ میلادی به بعد در خصوص اثربخشی این روش درمانی در مجلات معتبر بین المللی مقالات متعددی منتشر شده است .... همچنین سه محقق ایرانی به تنهایی ۴۶ درصد از کل مقالات مذکور در جدول مقالات مربوط به ده نویسنده برتر دنیا در حوزه تحقیقات درمان پالپ زنده را به خود اختصاص داده اند... در ویراست های جدید کتب مرجع در علم اندودانتیکس نیز این روش معرفی و ضمن تشکر از محققین ایرانی اذعان نموده اند که این روش گزینه ارزشمند درمانی آینده خواهد بود ... همچنین انجمن اندودانتیست های امریکا نیز در جدیدترین بیانیه علمی (Statement Position) خود اعلام نموده است که از این به بعد درمان پالپ زنده علاوه بر درمان جاری روت کانال تراپی برای درمان دندان های مبتلا به پالپیت غیرقابل برگشت یک گزینه درمانی محسوب می شود. در این بیانیه بیشترین تعداد ارجاعات به یک محقق، به مقالات دکتر سعید عسگری از کشور ایران تعلق دارد".
در حال حاضر با عنایت به:
1- پیشگامی محققین ایرانی در انتشار مقالات علمی با بالاترین درجه اعتبار از سال ۲۰۱۰ میلادی
2- تعداد کثیر مقالات علمی منتشر شده توسط محققین ایرانی در حوزه تحقیقات درمان پالپ زنده از سال ۲۰۰۹ تاکنون
3- ایجاد تغییرات اساسی در رویکردهای درمانی رشته اندودانتیکس بواسطه تحقیقاتی که منشا آنها به محققین ایرانی باز می گردد،
می توان گفت که با پیشگامی رشته اندودانتیکس، محققین ایرانی در حوزه درمان پالپ زنده به مقام مرجعیت علمی جهانی نایل آمده است.
مرکز ملی تحقیقات راهبردی آموزش پزشکی با کمال مسرت، این دستاورد بزرگ علمی را به جامعه علمی کشور و اساتید و اعضا محترم این تیم علمی تبریک و تهنیت عرض می نماید؛ و همانطور که در باب "مرجعیت علمی و برنامه‌ریزی و تمهید تحقق این آرمان" گفته ایم: اطمینان داریم مجامع دانشگاهی کشور با درک ضرورت یک تحول بنیادین، فعالانه به نقش آفرینی در مسیر فرهنگ‌سازی و ظرفیت سازی علمی در جامعه گام برمی دارند.
آشنایی بیشتر با این موضوع: مصاحبه اخبار علمی فرهنگی شبکه 4 سیما با آقای دکتر سعید عسگری سرپرست تیم تحقیقاتی